gevulde speculaas

RECEPT: Healthy gevulde speculaas

Sinterklaas komt dit weekend weer naar Nederland en dus was het de hoogste tijd voor wat typische Sint lekkernijen. Eerder maakte ik al gezonde kruidnoten, maar vandaag iets heel anders. En ja, it sounds to good to be true.. Maar echt, het is gelukt: een gezonde versie van gevulde speculaas. En hoe! Ik denk dat deze versie nóg beter is dan de ‘echte’ versie. Want echt, bij de eerste hap waande ik me al in de hemel. Zo lekker was het.

En mocht ik je nog niet overtuigd hebben: het is ook nog eens een fluitje van een cent om dit te maken. Ik beloof het: je zult er geen spijt van krijgen. ;)

Recept

  • 100g amandelmeel
  • 150g dadels
  • 250g speltmeel
  • 100g kokosolie
  • 1 ei
  • 3 el speculaaskruiden
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • een handje witte amandelen voor de decoratie

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de dadels minstens een uur weken in heet water. Het liefst een hele nacht.

Hak vervolgens 100g dadels en de amandelmeel in een keukenmachine of blender. Het is nu een plakkerige substantie. Vind je het niet plakkerig genoeg, voeg dan een eetlepel water toe. Zet het even weg in de koelkast.

Splits het ei en hak de rest van de dadels fijn in de keukenmachine.

Voeg alles behalve het eigeel, de hele amandelen en het mengsel wat in de koelkast staat in een kom en meng dit goed.

Verdeel het deeg in tweeën. Bedek de springvorm(ik gebruikte er een van 18cm doorsnede) met een helft van het speculaasmengsel. Doe vervolgens het mengsel uit de koelkast als middelste laag en als bovenste laag wederom het speculaasmengsel.

Bestrijk de bovenkant met eigeel en decoreer met de amandelen. Druk ze goed aan.

Bak de speculaas in 25 minuten af in de oven.

gevulde speculaas

Enjoy!

41 reacties op “RECEPT: Healthy gevulde speculaas

  1. Mijn arts heeft liever dat ik geen speltmeel gebruik. Amandel en kokosmeel wel. of evt Boekweit. Kan ik Spelt vervangen door kokosmeel of boekweit??
    \

    • Hoi Judie, Fijn dat het heeft gesmaakt! Als je de speculaas in zessen snijdt, is 1 stuk ongeveer 442 kcal. Best veel dus! Zie het echt als een verwennerij zonder geraffineerde suikers.

  2. Hoi Sherelle,

    Ik heb deze speculaas taart gemaakt maar hij was niet echt gelukt :(
    De binnenste laag (amandelmeel en de dadels) waren echt héél plakkerig en amper smeerbaar.
    De onderste en bovenste laag waren echt heel kruimelig en was geen vast geheel.
    Kan je mij zeggen wat ik mis doe?

    Want het lijkt me wel echt een heerlijke taart!

    • Hoi Tessa, ahh wat jammer! Het kruimelen kan komen dat er te weinig vocht in het mengsel zat, dus volgende keer bijvoorbeeld een extra ei(wit) toevoegen.

      De binnenste laag kan je iets minder plakkerig maken door meer amandelmeel toe te voegen. Maar het is inderdaad best een karweitje om het goed te verdelen. ;) Zet het daarom een kwartiertje in de koelkast zodat het wat stugger wordt. Oh, en zorg dat je de dadels vooraf goed weekt in een kommetje water.

      Succes!

  3. Weer niet echt suikervrij als je het zoet met dadels, suiker is suiker, of het nu geraffineerde suikers of natuurlijke suikers zijn. Ik mag geen suikers en wacht op iemand die dat echt begrepen heeft!

  4. Hallo Sherelle.
    Ik heb em al in het groot gemaakt, maar het leek mij ook zo leuk om dit recept te verdelen in kleine gevulde koeken bijvoorbeeld mbv muffinvormpjes. Alleen ik heb dan geen idee hoelang het dan in de oven zou moeten. Jij misschien een idee?

  5. Ik heb een tip voor de vulling, voor dat het de koelkast ingaat smeer je het uit op een bord waarover plasticfolie gespannen is, als je het uit de koelkast haalt kan je het in 1 x in de vorm leggen. Ik heb hem net gebakken ging heel gemakkelijk. Heb hem nog niet geproefd.

    • Door al het bakken met dadels heb ik wel geleerd dat je een veel beter resultaat krijgt als je echte goede medjool dadels neemt . en niet de gewone ontpitte dadels . medjool dadels zijn wel wat duurder maar je merkt het aan de smaak en ze zijn veel zachter en smuiger dan gewone dadels

  6. Hallo,

    Hier zijn de verhoudingen goed gelukt! Heb wel anderhalf keer zoveel spijs gemaakt en hier geraspte citroen doorheen gedaan van een biocitroen! Maakte dat het nog meer naar spijs smaakte. Vooral met het simpele spijsrecept erg blij, merci :)

  7. Ooh dit lijkt me lekker zeg!! Kun je me zeggen hoeveel gram een half zakje bakpoeder is, ik gebruik zelf namelijk nooit zakjes…. Groetjes van Machteld.

  8. Het kan aan mij liggen maar begrijp de uitleg niet goed . Na splits het ei en hak vervolgens de overige dadels in de machine vind ik het duidelijk daarna snap ik het even niet omdat je alles bij elkaar in moet gooien hoe kom je dan aan twee verschillende soorten deeg graag even stap voor stap.Indien mogelijk

    • Hi Roelie, geen probleem hoor. Ik help graag!
      Er staat een mengsel in de koelkast: amandelmeel en 100 g dadels, dat is de ‘amandelspijs’ en dus de middelste laag.

      Dat betekent dat je voor het tweede deeg het volgende bij elkaar voegt:
      – 1 eiwit
      – 50g dadels
      – 250g speltmeel
      – 100g kokosolie,
      – 3 el speculaaskruiden
      – 1/2 zakje bakpoeder
      Dit wordt de boven en onderkant van de speculaas.

      Is het zo duidelijker voor je?

  9. Hoi, het recept lijkt me heerlijk! Ga het morgen proberen. Ik heb alleen één vraagje; en half zakje bakpoeder, hoeveel is dat? Ik heb namelijk een pot bij de gezondheidswinkel gehaald. De helft daarvan lijkt me ietwat veel ;-) Alvast bedankt!

  10. Zojuist gemaakt maar hij was droog en heel kruimelig. Qua smaak is hij wel lekker. Las hier terug een extra eiwit toevoegen? Kan het ook met extra water?

  11. Lijkt me een heerlijk recept. Maar voor ik het ga maken een vraag: je laat de dadels weken in water. Ik gebruik altijd medjoul dadels, moet ik die ook nog laten weken? En laat je ze uitlekken na het weken?