kruidnoten

RECEPT: Gezonde kruidnoten

Over drie weken komt Sinterklaas weer naar Nederland, maar de winkels liggen al maanden lang vol met kruidnoten, pepernoten en ander strooigoed voor het heerlijke avondje. Helaas zijn de gezonde varianten van dit snoepgoed nog ver te vinden. Reden genoeg om het zelf te maken zodat je zorgeloos kan genieten van deze verwennerij.

Deze kruidnoten zijn trouwens niet alleen lekker op sinterklaasavond. Ook met een kopje thee op de bank kan je hier heerlijk van genieten! ;)

Recept

  • 120 gram speltmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 60 gram kokosbloesemsuiker (of andere gezonde vervanger van geraffineerde suiker)
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 5 el kokosolie, vloeibaar
  • 3 el plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • klein snufje zout

Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng alle droge ingrediënten in een kom.

Voeg vervolgens de kokosolie en melk hieraan toe.

Als het goed is kun je nu een mooie bal van het deeg vormen. Is het mengsel nog te droog en korrelig? Voeg dan een klein beetje melk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra meel toe.

Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze stuk voor stuk, met ongeveer een vinger ruimte ertussen, op de bakplaat.

Zet de kruidnoten voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Bewaar de pepernoten in en dichte trommel. Ze blijven dan een week lang goed, maar ik weet zeker dat ze dan al lang op zijn.

 

Liefs!