IMG_1940

RECEPT: semi-healthy kwarktaart

Het begon bij een etentje bij mijn vriendinnetjes. We hadden dit al een tijdje gepland en omdat ik de afgelopen maanden zoveel liefde van hun heb gekregen, vond ik dat ik wat liefde terug moest geven. En hoe kan dat nou beter dan met een heerlijke taart? Nou, met een healthy taart dus. Want ik had net besloten dat die abs maar weer eens terug moeten komen, dus bakken met suiker komt er bij mij niet in. Ik heb het nu even niet over de Tony Chocolony met nougat reep die we na de taart nog hebben weggewerkt, ok?

Goed, healthy kwarktaart werd het dus! Het was alweer een tijdje geleden dat ik met gelatine in de weer ben gegaan, terwijl dat eigenlijk hartstikke leuk is en er vrijwel niets mis kan gaan. Ik koos voor magere kwark (0% vet) van Optimel met aardbeiensmaak. Vandaar dus de semi-healthy, want eerlijk is eerlijk. Deze kwark is natuurlijk wel inclusief een beetje troep. Maar goed, taart is taart, dus soms moet dat kunnen. Enjoy!

Recept

Voor een springvorm van 24 cm doorsnede

  • 100g amandelmeel
  • 100g cashewnoten
  • 100g havermout
  • 100ml water
  • 4 medjoul dadels
  • 2 eetlepels honing
  • 1 ei
  • 750g magere kwark met smaak naar keuze
  • 5 blaadjes gelatine

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met (kokos)olie.

Maal de cashewnoten in je keukenmachine totdat het een soort meel wordt. Mix dit met de amandelmeel, het havermout, het water, de dadels en de honing tot een plakkerig deeg.

Meng 1 eiwit door het deeg.

Druk het deeg met de bolle kant van een eetlepel in de springvorm en zet de springvorm voor ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de bodem volledig afkoelen.

Doe de 5 gelatine blaadjes in een bakje met koud water. Laat dit minstens 5 minuten weken.

Verhit een stuk of 5 flinke eetlepels kwark in een pannetje en doe hier de gelatine blaadjes bij. Roer goed door totdat de gelatine blaadjes zijn gesmolten.

Doe vervolgens de rest van de kwark erbij en roer goed door.

Giet het kwarkmengsel over de bodem in de springvorm.

Laat dit minimaal 2,5 uur in de koelkast staan zodat de kwark kan opstijven.

 

De kwarktaart kun je een dag of 2/3 in de koelkast bewaren.

IMG_1944

Eet smakelijk!