Vriendinnenshoot-22

Stress loslaten door yoga en meditatie

Ik ben een gevoelig mens. Ik kan stress heel goed verdragen, maar dat is tegelijkertijd ook mijn probleem: ik houd de stress in mijzelf vast en op een gegeven moment ben ik een tijdbom die elk moment uit kan barsten. Of nou ja; ik elkaar kan storten eigenlijk. Het enige wat ik dan wil ik onder de dekens kruipen en alleen maar deprimerende films kijken om me vervolgens heel erg zielig te gaan vinden. Ik weet dan van mezelf dat ik toch niet meer blij en leuk ga worden die dag, dus ga ik het ook niet eens proberen.

Begin dit jaar, merkte ik steeds meer dat ik alle stressfactoren niet los kon laten. Mijn nek en rug zaten continu vast en hoewel ik gewoon bleef sporten, hielp dat voor geen meter. Die stress was er niets voor niets en daarom besloot ik yoga te gaan doen. In eerste instantie deed ik het om mijn lenigheid weer een beetje te trainen, maar nu ik het steeds intensiever doe weet ik dat het eigenlijk voor een heel ander doel is: loslaten.

los·la·ten (liet los, heeft losgelaten)
1. in vrijheid stellen
2. met rust laten; laten rusten
3. verklappen: de verdachte liet niets los
4. niet meer houden; los worden: die lijm laat los

Moeilijk

Dat gaat niet vanzelf. In het begin ben je teveel met andere dingen bezig. “O wat is het zwaar.” “Ben ik de enige die wegglijdt van mijn matje?” “oeh, mijn lichaam kraakt aan alle kanten”. Er gaan wat gedachten door je hoofd tijdens zo’n les. Nu ik yoga wat regelmatiger en intensiever doe, merk ik dat mijn gedachten tijdens zo’n les heel erg zijn veranderd. Door de bewustwording van je ademhaling kun je je meer focussen op hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent. In plaats van de dingen waar je je druk om kan maken, focus je je puur en alleen op de bewegingen en de daarbij behorende ademhalingen die je maakt.

Bevrijding

En wat een rust geeft dat. Ik snapte nooit hoe mensen aan niets kunnen denken, maar nu, door yoga, door meditatie, is het me gelukt. Het is écht mogelijk om aan niets te denken, maar daar moet je wel wat moeite voor doen. En als het je dan lukt, dan voel je je herboren. Het is een echte bevrijding. ;-)

Mediteer jij wel eens?

Vriendinnenshoot-22

Fotocredits: Oh Belle