vervangers

Vervangers voor recepten

Ik krijg zo vaak de vraag of je ingrediënt X door ingrediënt Y kan vervangen. En vaak is het antwoord ja. Maar soms ook niet. Daarom even een blogpost met een handig overzicht!

Meel

Tarwemeel, speltmeel en roggemeel kun je prima met elkaar vervangen. Deze melen bevatten gluten.

Boekweitmeel, amandelmeel en rijstmeel zijn glutenvrije melen. Als je tarwe of spel 1-op-1 zou vervangen, zou heel je baksel uit elkaar vallen. Dat komt omdat het ‘plak-element’ wordt veroorzaakt door gluten. Wil je deze melen gebruiken, dat kan 1-op1, maar voeg dan wel geweekt lijnzaad of chiazaad toe voor wat extra binding.

Ook kokosmeel is glutenvrij. Echter is bakken met kokosmeel een vak apart: dit heeft veel vocht en een ei nodig.

Suiker

Zoals jullie weten bak ik zoveel mogelijk zonder toegevoegd suiker. Ik gebruik vaak dadels, maar deze kun je eigenlijk vervangen door elk soort gedroogd fruit: gedroogde abrikozen, rozijnen etc. Let er wel op dat de smaak dan iets anders zal zijn.

Honing, ook een van mijn favorieten. Dit kun je vervangen door alle stropen: agave siroop, rijststroop of ahornsiroop. Elke stroop heeft een andere smaak, de een is zoeter(agave siroop) dan de ander(rijststroop) kies vooral jouw favoriet.

Ik zou een stroop niet zo snel vervangen door dadels of andersom, omdat je dan een vaste structuur vervangt met iets vloeibaars.

Zuivel

Melk drink ik bijna niet en ik gebruik het ook amper in mijn recepten. Ik gebruik graag plantaardige melk: amandelmelk, rijstmelk, havermelk. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je gebruikt. Het is 1-op-1 te vervangen. Let er op dat rijstmelk iets wateriger is. Misschien dat je daar iets minder van nodig hebt.

Olie

Eigenlijk bak ik alleen met (geurloze) kokosolie. En nee, de geurloze variant heeft geen kokossmaak! Ik krijg heel vaak de vraag waar je kokosolie het beste mee kunt vervangen. Mijn antwoord is dan: roomboter. Roomboter bevat meer vet dan bijvoorbeeld margarines en heeft daarom meer kans op slagen dan wanneer je een margarine gebruikt. Bovendien vind ik margarine een grote onzin, maar dat is later weer een andere blogpost waard. ;)

Ik hoop dat het voor jullie wat duidelijker is. Mocht je meer vragen hebben, stel ze dan vooral in de comments hieronder. Ik beantwoord ze graag!

table_bokeh_saucer_flour_grain_burlap_rolling_pin_76754_3840x1200

Liefs!

 

2 reacties op “Vervangers voor recepten